„brudne ręce, czysty umysł”

to kompleksowy przewodnik, który poprowadzi Cię krok po kroku przez proces tworzenia zakwasu oraz chleba, umożliwiając Ci pieczenie chlebapizzy czy focacci jak profesjonalista, w zaciszu własnego domu.

„Brudne ręce, czysty umysł” jest dla Ciebie jeśli:

  • masz dość tutoriali, które kończą się na 'wrzuć do miski i czekaj’ – Ty chcesz wiedzieć, co dzieje się pod maską – jakie czary sprawiają, że ciasto rośnie!
  • kochasz kuchenne eksperymenty, ale wiesz, że każda magia zaczyna się od solidnych podstaw;
  • chcesz nie tylko piec chleb na zakwasie, ale także ogarnąć całą naukę i sztukę, która za tym stoi;
  • fascynuje Cię, że zakwas żyje własnym życiem – rozumiem to, dowiesz się co zakwas powinien jeść na śniadanie i jak o niego dbać, aby Ci służył długo i szczęśliwie;
  • też uważasz, że pieczenie chleba to nie tylko sposób na karminie ciała, ale również pyszna reakcja chemiczna!
  • nie boisz się ubrudzić rąk (i kuchni);
  • czujesz, że chleb to nie tylko jedzenie, ale także sposób na wyrażenie siebie!

Dowiesz się co wpływa na siłę zakwasu, poznasz proces „od zera do Bohatera”, dowiesz się jak i czym go karmić oraz jak używać do wymarzonych wypieków!

Odkryjesz sprawdzone metody na uzyskanie najlepszych rezultatów, w tym m.in. procedury dotyczące temperatury, czasu wyrastania i formowania ciasta.

Przetestowane, sprawdzone i do tego gotowe przepisy na domowy chleb, pizzę i focaccię, a do tego aplikację, która liczy ile dodać konkretnych składników zgodnie z tym co zamierzasz upiec! WOW!!

Dowiesz się jak wykorzystywać składniki i zmienne środowiskowe, aby uzyskać wypieki, które są zawsze doskonałej jakości z uwzględnieniem faz życia zakwasu!

W nieco bardziej naukowy sposób postaram się rozwikłać kilka zagadek i odpowiedzieć na wiele pytań.

3 przepisy, które na pierwszy rzut oka są bardzo podobne, ale stanowią bazę dla bardzo różnych i równie niezwykłych produktów, czyli krok po kroku od mieszania składników po przechowywanie gotowego wypieku.